Sakal yıkama her genç ve yetişkin erkek tarafından mutlaka önemsenmelidir. Çünkü bu işlemler, kişisel bakımın erkeğe dair olan önemli bir parçasını oluşturur. Sadece erkeklere özgü olan sakal konusunda bilgi sahibi olmak için ise doğru kaynakları incelemek gerekir. Sakal temizliğini önemsiyor olan hemcinslerimize faydalı olmak açısından, ilk olarak “Sakal ne ile ve nasıl yıkanır?” sorusuna cevap vererek başlayabiliriz.
Sakallar, saç temizliğini sağlamak için üretilmiş olan şampuanlar ile yıkanmamalıdır. Böyle yapılması durumunda herhangi bir hata söz konusu olmayabilir fakat sakal telleri için özel olarak imal edilen bazı temizleme köpüklerini kullanmak daha doğrudur. Ayrıca sakal temizleme köpükleri ve losyonları, sakal tıraşı için kullanılan daha başka ürünlerle karıştırılmamalıdır. Yani sakalları en doğru şekilde temizlemek için çeşitli köpük ve losyonların kullanıldığını söylemek mümkündür.
Sakal Şampuanı Nasıl Kullanılır?
Halk arasında sakal şampuanı olarak isimlendirilen ürünler, piyasa üzerinde daha farklı isimlerle tanınır. Örneğin bakım serumu, bakım jeli, bakım losyonu, temizlik köpüğü ve koruyucu balsam gibi çeşitli isimlendirmeler söz konusudur. Kullanım amaçları gereği bu ürünlerin “şampuan” olarak nitelenmesi pek yanlış olmasa da, asıl adlarının kullanılması önerilir.
Sakal tellerinin bakımı, sakalların çeşitli problemler karşısında korunması, beslenmesi ve daha sağlıklı kalmasına yarayan ürünleri kullanırken şu adımlara dikkat edilmelidir:
1- Yüz (Sakal) Yıkama: Sakalları temizlemek için hangi ürün tercih edilirse edilsin, ilk olarak yüzün iyice yıkanması ve kurulanması gerekir. Bunun başlıca sebebi, sakallar üzerinde bulunan her çeşit tozun, kirin ve cilt yağının arıtılmasıdır.
Eğer sakal telleri tam olarak arıtılmadan temizliğe başlanırsa verim almak mümkün olmaz. Çünkü sakalların, dezenfekte ürünleri ile teması çok önemlidir. Aradaki toz, kir ve yağın bu teması azaltmasına engel olunmalıdır. Sakalların pek uzun olmaması durumunda bile en az 4 – 5 dakika boyunca yüzün yıkanması tavsiye edilir.
2- Sakalların Kurulanması: Kurulama, sakal bakımına önem veren pek çok erkeğin bile fazla önemsemeyebildiği bir detaydır. Bununla beraber sakal temizliği açısından bu adımın çok büyük bir yere sahip olduğunu söylemek mümkündür.
3- Köpük – Losyon Kullanımı / Temizlik Aşaması: Sakal temizleme köpüğü / losyonu / jeli, temizliğin üçüncü aşamasında kullanılır. Bu ürünler, sakal tellerini iyice yıkadıktan ve kuruladıktan sonra kullanılmalıdır. Yani temizlik ürünlerinin daha en başta sakallar üzerine uygulanması tavsiye edilmez.
Yeteri kadar yıkanıp kurulanmış olan sakal tellerine köpük ya da losyon uygularken yavaş olunması gerekir. Bunun sebebi, sakalların yeteri kadar dezenfekte olabilmesi için zaman yaratmaktır. Eğer temizleme köpüğü son derece hızlı uygulanacak olur ise sakallar yeterince dezenfekte olamaz. Temizlik malzemesini, gereken yoğunlukta ve gereken süre dahilinde sakallara uyguladıktan sonraysa yüzü tekrar yıkamak gerekir. İkinci yıkama gerçekleştirilirken, sakallar üzerinde en ufak bir dezenfektan kalıntısı bırakmamak çok önemlidir. Çünkü dezenfektanlar yeteri kadar durulanmaz ise sakalda bir katman meydana getirir. Bu katman iyice kuruduktan sonra sakalın kirlenmesini kolaylaştırabilir.
4- Besleyici Ürün Kullanımı / Bakım Aşaması: Sakal telleri üzerine temizlik maddesi uygulandıktan sonra yüz yıkanır ve kurulanır. Daha sonra “sakal detoksu” olarak bilinen ürünlerin kullanılacağı aşamaya geçilir. Bu ürünler, temizlenmiş olan sakalı pek çok açıdan destekleyebilecek ürünlerdir. Sakal tellerinin kök ve deri sağlığı için mutlaka bu aşamada kaliteli ürünler kullanılmalıdır. Detoks ürününü sakala uyguladıktan sonra ise en az 5 dakika beklenmelidir. Daha sonra ise yüz yıkanacak ve kurulanacaktır.
5- Sakal Yumuşatma: Temizleme ve bakım aşamalarından sonra genel olarak sakal yumuşatıcıların kullanıldığı bir aşamaya yer verilmelidir. Türk erkeklerinin son derece sert sakal tellerine sahip olması ise bu uygulamaların önemine işaret eder. Sakalları yumuşatmak için özel bakım yağları mevcuttur.
Bu yağlar, sakal yıkama sonrasında kesin olarak kullanılması zorunlu olmayan fakat tarafımızca tavsiye edilebilen bakım ürünleri arasındadır. Sakal uzunluğuna bağlı olarak avuç içine birkaç damla dökülerek yüze uygulanan yumuşatıcı yağları durulamak gerekmez.
Sakal Temizleme Sırasında En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?
Sakal modelleri genel olarak birbirinden farklı bakım ihtiyaçlarına sahiptir. Sakallara bakım uygularken sık sık yapılan çeşitli hatalar ise arzu ettiğimiz sakal görünümüne sahip olmamızı engeller. Bu konuda bilinçlenerek sakallarımıza en doğru bakımı yapmak ise ancak yaygın hataları fark etmekle mümkündür. “Sakal nasıl temizlenir?” sorusu kadar önemli olabilen bu detaylar ise şöyledir:
- Rutin olarak yüz yıkarken sakal tellerini yeteri kadar ovalamamak.
- Yüz yıkarken, sakalların boğaz ve boğaz altında kalan kısımlarını önemsemeyip yalnızca çene bölgesine yoğunlaşmak.
- Alkol oranlarını ve daha başka kimyasal içeriklerini önemsemeden sakallara kolonya sürmek.
- Her türlü sabun ile sakalları temizlemeye çalışmak.
- Sakalları çok sıcak su ile yıkamak.
- Sakal temizliği yaparken telleri çok fazla çekiştirmek ya da sakallar üzerine sertçe tırnak geçirmek.
- Temizlik ve bakım ürünlerini gereğinden fazla kullanarak sakal köklerini tahrip etmek.
- Sakal temizliği yaparken yüzün genelini de temizlememek.
Sakal Bakım Yağı Nereden Alınır?
Saç ve sakal temizliğine dair pek çok ürünün kozmetik mağazalarında satışa çıkmış olduğu bilinir. Bununla beraber sakal bakım yağları her kozmetik mağazasının ya da her marketin ürünleri arasında mevcut olmaz. Çünkü bu ürünler özel olarak imal edilir. Kaliteli markaların bakım yağlarına ulaşmak için yurtdışından alışveriş yapılabileceği gibi, yerli firmaların ürünlerine de internet mağazaları sayesinde ulaşmak mümkündür.
Uzun Sakalı Yumuşatmak İçin Ne Yapmalıdır?
Kısa veya uzun telli sakalların yumuşatılması için pomatlar kullanılabilir. Sakal yüzeyine haftada en az 1 defa zeytinyağı sürülmesi de bu konuda faydalıdır. Ayrıca yeterli kalite standartlarında bulunan sakal şampuanları, içerdikleri enzimler sayesinde sakalları kolayca yumuşatabilir. Yani sakalların dezenfekte edilmesi için en doğru ürünleri seçmek, aynı zamanda sakal yumuşatma yönünden de büyük faydalar sağlayacaktır.
Sakal Pomadı Nedir?
Sakalların bakımı konusunda araştırma yapanların en çok adını duyabilecek olduğu pomatlar, serum olarak da isimlendirilir. Sakal serumu, genel olarak sadece birkaç damla kullanılır. İçinde ağırlıklı olarak bulunan E vitamini ile keratin, sakalların hem yumuşamasını hem de güçlenmesini sağlar.
Saç Şampuanı ile Sakal Yıkanır Mı?
Saç şampuanı ile sakal yıkama pek tavsiye edilmez. Çünkü saç ve sakalların tel özelliklerinde farklılıklar mevcut olabilir. Fakat günümüzde pek çok şampuanın hem sakal hem de saça yönelik olarak imal edilmiş olduğunu söylemek mümkündür. Yani kaliteli firmaların ürünleri, saç temizliği kadar sakal temizliğini de sağlayacak kapasitededir. Fakat saçlarımız için ayrı, sakallarımız için ayrı ürünleri kullanmak en doğrusudur. Çünkü piyasa genelinde saç ve sakal bakım ürünleri birbirinden kesin olarak ayrılmış haldedir.
Yamuk Çıkan Sakal Nasıl Düzeltilir?
Telleri düzgün şekilde uzamayan sakalları, çeşitli şampuanlar ya da losyonlar kullanarak düzeltmek mümkün olmaz. Bu sebep dolayısıyla reklam kampanyalarına pek itibar etmemek gerekir. Çünkü sakal yıkama önemli bir konu olsa bile sakal tellerinin genetik yapısı yönünden herhangi bir değişiklik meydana getirmez. Yamuk uzayan sakalların düzeltilmesi için tıraş stilini değiştirmek doğru olabilir.